POLICIJSKA UPRAVA ZADARSKA
Ulica bana Josipa Jelačića 30, 23 000 Zadar, tel.: +385 23 345 111
zadarska uprava > Vijesti > Obilježena 25.obljetnica VRO Maslenica

Obilježena 25.obljetnica VRO Maslenica

Obilježena 25.obljetnica VRO Maslenica
22. siječanj 2018. -

Foto: PU zadarska

      U povodu obilježavanja 25. obljetnice Vojno redarstvene operacije Maslenica, jutros je u Zadru nastavljen višednevni program obilježavanja ove veličanstvene akcije. Program je započeo jutarnjom budnicom gradske glazbe zadarskim ulicama, a potom nastavljen polaganjem vijenaca na gradskom groblju, gdje su počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju odala najviša izaslanstva državnog vrha.

        Zajednički vijenac  u ime Republike Hrvatske položili su: g. Ante Deur, posebni savjetnik za branitelje i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH-a, g. Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, g. Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane te izaslanik predsjednika Vlade RH, dr. sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, g. Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, gz. Mirko Šundov, načelnik GS OSRH-a,  g. Nikola Milina, glavni ravnatelj policije sa svojim izaslanstvima.

       Potom su zajednički vijenac gradova i općina položili g. Božidar Longin – župan Zadarske županije i g. Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra s izaslanstvima, te zajednički vijenac predstavnici hrvatskih braniteljskih Udruga i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa izaslanstvima.

      Polaganje vijenaca održano je i na spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade „Imotski sokolovi“ u Ulici Ante Starčevića u Zadru, gdje je lovorov vijenac položilo zajedničko izaslanstvo predsjednice RH, Sabora i Vlade. A nastavilo se na spomeniku hrvatskim braniteljima u Jazinama, gdje su vijenac i svijeće položili predstavnici  udruga roditelja poginulih branitelja, braniteljskih udruga te visoko državno izaslanstvo.

      Dan velike obljetnicenastavio se svečanim mimohodom ratnih zastava vojnih i policijskih postrojbi sudionica Domovinskog rata predvođenih limenom glazbom od Branimirove obale, preko Gradskog mosta, sve do  Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru,  gdje je u 11,30 započela središnja svečanost na kojoj je pored navedenih izaslanstava nazočila i gđa Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH..

       Na svečanoj akademiji, mnogobrojnim uzvanicima obratili su se domaćini, zadarski župan i gradonačelnik, ministar Damir Krstičević, ratni zapovjednik general Ante Gotovina te predsjednica Kolinda Grabar Kitarević. U svom obraćanju ministar Krstičević istaknuo je:“Vojna operacija Maslenica imala je snagu, snagu i strast koju i danas vidim u hrvatskoj vojsci i policiji. Oni su jamac opstojnosti RH. Operacija Maslenica najavila je nastavak naših pobjeda, pokazala nama i cijelom svijetu što možemo postići planski, odvažno, odlučno, hrabro'', dok se  predsjednica u svom govoru prisjetila 127 vitezova koji su tijekom akcije Maslenica položili život na oltar domovine, te nastavila: „Njihovo junaštvo naš je putokaz u djelovanju za dobrobit Hrvatske. Posebno hvala Zadrankama i Zadranima koji su, ostankom u Zadru u tim najtežim danima, dali najsnažniji odgovor agresorima“,

       Cijelu svečanu akademiju svojim nastupom uveličali su Orkestar HRM-a i Klapa „Sveti Juraj".

       Uzvanici su na kraju prošli Kalelargom do  taktičko – tehničkog zbora OSRH-a i MUP-a na Obali kralja Petra Krešimira IV, Zadar, gdje su obišli  izloženu vojnu i policijsku opremu.

       Poseban doživljaj za sve sudionike svečanosti bili su preleti helikoptera Kiowa iznad Gradskog mosta te Akrobatske grupe „Krila oluje“ iznad zadarske rive.


izaslanstvo državnog vrha
izaslanstvo županija i gradova
središnji križ Gradskog groblja

ministri Vlade RH
kod spomenika Imotskim sokolovima
izaslanstvo na spomeniku hrv.braniteljima

svečani mimohod ratnih zastava
državni vrh u mimohodu
ratne zastave policijskih postrojbi

prelet helikoptera
doček predsjednice RH
svečanost u HNK Zadar

nastup orkestra i klape Sv.Juraj
obraćanje ministra Krstičevića
obraćanje generala Gotovine

govor predsjednice gđe Kolinde Grabar Kitarević
ministar ss posadom broda
prelet Krila oluje iznad policijskog broda

ministar sa izaslanstvom kod TTZ
ministar kod policijskog naoružanja

Vijesti za aktualni mjesec:


18.12.2018.POZIV na testiranje kandidatima
18.12.2018.Nedozvoljeno držanje oružja
18.12.2018.Rezulatti akcije Vikend
18.12.2018.Dovršena kriminalistička istraživanja
17.12.2018.Dragan Žunić - 26. godišnjica pogibije
17.12.2018.Najava snimanja javnog okupljanja
17.12.2018.Nesreća u lovu
14.12.2018.Zadarskom policajcu nagrada "Nasmiješeno sunce"
14.12.2018.Prijevara - lažno se predstavio kao bankar
13.12.2018.Dovršena kriminalistička istraživanja
13.12.2018.Najava snimanja javnog okupljanja
12.12.2018.Benkovac - zračnom puškom ozlijeđeno dijete
12.12.2018.Razbojništvo na benzinskoj postaji
11.12.2018.Poznat uzrok požara na zgradi
11.12.2018.Rezultati akcije u prometu
10.12.2018.Požar na zgradi u Zadru
10.12.2018.Prometna nesreća s poginulom osobom
10.12.2018.Okrugli stol na temu zaštite i podrške žrtvama i svjedocima
7.12.2018.Dovršena kriminalistička istraživanja
6.12.2018.Rješenja o izboru kandidata za rukovodeća mjesta u Policijskoj upravi zadarskoj


str.: 1 od 2. Ukupno: 26 zapisa.