POLICIJSKA UPRAVA ZADARSKA
Ulica bana Josipa Jelačića 30, 23 000 Zadar, tel.: +385 23 345 111
zadarska uprava > Vijesti > Strani policijski službenici u Zadru - konferencija za novinare

Strani policijski službenici u Zadru - konferencija za novinare

Strani policijski službenici u Zadru - konferencija za novinare
2. srpanj 2018. -

Foto: PU zadarska

U Policijskoj upravi zadarskoj održana je danas konferencija za novinare na temu Sigurna turistička sezona na kojoj su predstavljeni mađarski i poljski policijski službenici, te po prvi put i njemački policijski službenik, koji će u sklopu međunarodne policijske suradnje tijekom srpnja i kolovoza, boraviti na području Policijske uprave zadarske. Dobrodošlicu im je, uz ugodan boravak na području zadarske županije, poželio načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina.

Prilikom predstavljanja stranih policijskih službenika, na konferenciji za novinare su bili nazočni i mađarski konzul u RH - Bela Gardos te zamjenik konzula Republike Poljske u RH – Bartosz Marcinkowski.

U uvodnom dijelu je načelnik policijske uprave, Anton Dražina, rekao kako je 2006.godine projekt međunarodne policijske suradnje započeo upravo u Zadru. Dodao je kako će strani policajci službu obavljati u skladu s nalozima rukovoditelja u policijskim postajama, odjeveni u svoje službene odore i bez oružja. Inače, tijekom boravka na našem području strani policijski službenici neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere. Njihova je zadaća pomaganje hrvatskoj policiji u obavljanju dužnosti, a posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s mađarskim i poljskim turistima, u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa.

Mađarski konzul je u svom obraćanju istaknuo kako je ponosan što je upravo Mađarska  bila prva zemlja koja je poslala svoje policajce u Hrvatsku pa je tako i ovogodišnja suradnja nastavak višegodišnje uspješne policijske suradnje između hrvatske i mađarske policije. Također je istaknuo kako je upravo Hrvatska omiljena destinacija brojnim Mađarima, kojima će i ove sezone sunarodnjaci – policijski službenici biti od velike pomoći prilikom njihovog boravka u Zadru i okolici te se zahvalio načelniku policijske uprave na dobroj suradnji.

U prvom terminu, od 1. do 31. srpnja, u Zadru će boraviti  mađarski policijski službenici  Janos David i  i Molnar Batond.

Zamjenik konzula Republike Poljske, Bartosz Marcinkowski je zahvalio na dobrodošlici u svoje te u ime policijskih službenika, napomenuo je pri tom da u Hrvatskoj iz godine u godinu boravi sve veći broj poljskih državljana, koji je lani iznosio milijun gostiju. Upravo iz tog razloga daje podršku boravku poljskih policijskih službenika na našoj obali tijekom ljetne sezone, kako bi svakodnevno bili od pomoći u komunikaciji svojim sugrađanima ali i kolegama hrvatskim policijskim službenicima. Tijekom mjeseca srpnja i kolovoza  na zadarskom području će boraviti poljski policijski službenici  Andrzej Arent, Robert Piasecki te policijska službenica Edyta Stola-Gryta. 

Prilikom predstavljanja, strani policajci su izrazili veliko zadovoljstvo, ali i čast što upravo u Zadru imaju priliku obnašati službu, a kolega iz Njemačke, policijski službenik Jerko Rezo je iznenadio sve kada se novinarima obratio na tečnom hrvatskom jeziku.

Nakon konferencije poljski, mađarski i njemački policajci su u društvu zadarskih kolega i novinara prošetali zadarskim Poluotokom gdje su se već prvog dana susreli  sa svojim sunarodnjacima.


načelnik PU s konzulima
detalj s konferencije za medije
mađarski policijski službenici

poljski policijski službenici/ca
policajac iz Donje Saske
zajednička fotografija

ulicama grada Zadra
u razgovoru s poljskim gostima
susret s mađarskim turistima

njemački gosti u razgovoru sa sunarodnjakom
njemački pol. službenik dijeli letke na njemačkom
selfie s njemačkim policajcem


Vijesti za aktualni mjesec:


13.7.2018.Ograničenja u prometu za vrijeme prijenosa nogometne utakmice
13.7.2018.Oglas za prijam u državnu službu
13.7.2018.Osumnjičen za krađu na Viru
12.7.2018.Javni natječaj za prijam u državnu službu
12.7.2018.Protupravno eksploatirao kamen
12.7.2018.Osumnjičen za više krađa
12.7.2018.Policiji predali pušku i streljivo
11.7.2018.Osumnjičena za krađu novca
11.7.2018.Teška tjelesna ozljeda - kriminalističko istraživanje
10.7.2018.Preventivne aktivnosti „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“
10.7.2018.Jurio autocestom preko 250 km/h
10.7.2018.Rezultati akcije u prometu
10.7.2018.Zlouporaba opojnih droga
10.7.2018.Lažno dojavio da je postavljena bomba
9.7.2018.U trgovačkom centru otuđila novčanike
9.7.2018.Prijevara
6.7.2018.Promet - smrtno stradala osoba
6.7.2018.Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
5.7.2018.Pronađen počinitelj razbojništva
5.7.2018.Osumnjičeni za preprodaju droge


str.: 1 od 2. Ukupno: 24 zapisa.